Duna

 

Duna je knihou od Franka Herberta původně vydaná v roce 1965. Souboj velkorodů odehrávající se na planetě Arrakis Vás naprosto uchvátí a od čtení se nebudete moci odtrhnout.

Arrakis je jediným zdrojem koření ve vesmíru. Koření je platidlem, drogou a pro některé obyvatele Arrakis i zárukou přežití.

Rodu Atreidů je planeta svěřena do péče - konkurenční rod Harkonnenů se jí však nehodlá vzdát a proto připraví léčku, při které vévoda Leto Atreides zahyne. Jeho syn Paul i Paulova matka Jessica přežijí a přidají se Fremenům - pouštním obyvatelům planety.

Jessica je členkou sesterstva zvaného Bene Gesserit a jeho ctihodná matka podrobila Paula zkoušce - sesterstvo si myslí, že Paul je Kwisatz Haderach (osoba, která může být současně na více místech). Jessica Paula vychovávala v duchu sesterstva a tudíž mají oba dva dobré podmínky pro přežití v poušti. Díky výcviku jsou také přijeti mezi Fremeny, kteří si myslí, že jsou osoby z prastaré legendy, které je mají dovést k vítězství.

Paul prokazuje svou sílu a své schopnosti a stává se z něj Muad' Dib - fremenský velitel ozbrojených sil a jakýsi náboženský vůdce, kterého se bojí všichni významní muži galaxie včetně imperátora.

Kniha je dělena na několik částí : 

  • Kniha první - Duna
  • Kniha druhá - Muad' Dib
  • Kniha třetí - Prorok
Dále se zde nacházejí přílohy, které příběh dokreslují a dovysvětlují určité momenty:
  • Ekologie Duny
  • Náboženství Duny
  • Zpráva o motivech a záměrech Bene Gesseritu
  • Almanak En-Ašraf (životopisy významných postav)
  • Terminologie impéria
  • Zeměpisné poznámky
Před každou kapitolou se nacházela citace - význam těchto slov většinou pochopíte až, když jste přečtete mnoho dalších stran, někdy je pochopíte až po dočtení Duny. Zprvu nechápete, kdo je Muad' Dib, Alia nebo dokonce princezna Irulán, ale nakonec do sebe vše nádherně zapadne.

Musím podotknout, že svět Duny, včetně legend, náboženských zvyků a tradic, politiky, společenství a měst je neskutečně propracovaný a aby se v něm člověk vyznal, je nejlepší si Dunu přečíst. Kniha má také vlastní odbornou terminologii, jejíž slovník se nachází na konci knihy a občas do něj musíte nahlédnout, abyste se v ději orientovali :)

Z knihy jsem byla naprosto unešená - sci-fi, které je takové, jaké by mělo být ;) Poutavá zápletka, zajímavé postavy, fantastické prostředí, dokonale promyšlený vlastní svět. Dunu Vám doporučuji všemi deseti, ačkoliv je to dalo by se říci starší kniha, tak v konkurenci moderních sci-fi knih podle mne má své zasloužilé místo mezi těmi nejlepšími :)

Přikládám vám zde odkaz na Wikipedii, kde si můžete prostudovat všechny aspekty Duny, včetně rituálů, zvyků, atd ... https://cs.wiki)pedia.org/wiki/Duna_(rom%C3%A1n .

Četli jste někdy Dunu ? Jak se Vám líbila mi můžete dát vědět do komentářů ;)

Klárka

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Sportem ku zdraví

Hypotéza lásky

TOP seriály